Naturalea
  > Per veure millor aquest missatge consulta la versió web
naturalea Naturalea
 Seguiu-nos a:   facebook   instagram

Butlletí primavera

2025

 
El projecte de Naturalea ha fet dos grans passos aquests darrers mesos.
El primer és que ens han auditat el Balanç de l'Economia del Bé Comú, per reforçar el nostre objectiu social i intentar frenar la pèrdua de biodiversitat que patim de manera continuada des de l'inici del segle XXI, tal com constata l'Índex Planeta Viu (LPI - Living Planet Index).
Una de les causes d'aquesta pèrdua de riquesa biològica és el fenomen de les aigües dels primers escorrentius.
El segon gran pas, és que l'Urban River Lab estrena unes noves instal·lacions permanents per a l'estudi de sistemes urbans de drenatge naturalitzats que poden solucionar el greu problema de contaminació per l'aigua d'escorrentius urbans que afecta de forma greu rius, pantans i el mar Mediterrani. Com expliquem en un document adjunt, a Catalunya, s'alliberen cada any prop de 134 milions de m3 d'aigües contaminades, que impacten negativament el mar, els rius i els embassaments.
Aquest és un problema molt fàcil de solucionar des dels municipis, mitjançant el concepte de Ciutat Esponja, associat als SUDS (Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible), que promovem des de sempre, dins la línia de les Solucions Basades en la Natura (NBS).
 
 
Foto

Obres

Informes d'algunes de les obres que hem executat recentment. Tots els informes queden disponibles a l'apartat d'execució d'obres del nostre web.


Naturalea

Millora de l'àmbit del jaciment de Can Tacó a Mons Observans

Hem fet un repàs i millora amb els nous coneixements del camí d'accés del jaciment de Can Tacó, Mons Observans, fet l'any 2007.
Hem millorat el sorral utilitzat per a activitats d'arqueologia i s'ha creat una aula de natura integrada a l'alzinar.

Veure l'informe

Reparació de l'entramat de protecció del talús de Major del Rectoret, 137

La impermeabilització dels carrers de les urbanitzacions han creat noves condicions de cabals punta que afecten les traces dels antics torrents, aquest fenomen provoca problemes d'erosió i d'arrossegaments que repetidament es produeixen sobre el torrent. Des de l'Oficina Tècnica de Collserola - Sarrià Sant Gervasi (Ajuntament de Barcelona), estan treballant per oferir actuacions en la línia de les solucions basades en la natura amb espais permeables, naturalitzats i el màxim d'integrats al medi amb tècniques de bioenginyeria. L'objectiu de la intervenció és millorar l'estabilitat d'aquesta part del talús i evitar la pèrdua de sòl, recuperar la seva fertilitat i consolidar els llits i els vessants normals dels escorrentius.

Veure l'informe


Naturalea

Naturalea

Actuacions de millora de dos àmbits adjacents a la pista forestal del Tillar

La pista del Tillar, situada al Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet, quedà impracticable a conseqüència de l'arrossegament de material per part de les aigües d'escorrentiu que circulen pels barrancs que creuen la pista, i dels despreniments que es donen a tarteres situades als vessants interiors d'aquesta.
La present intervenció pretén gestionar l’arribada de cabal sòlid a la pista forestal amb la construcció de dics a partir d'entramats, que millorin la integració ambiental i en redueixin el manteniment. En el mateix projecte s'ha recuperat una antiga bassa creant un espai naturalitzat.

Veure l'informe

Foto

Projectes

Informes d'alguns dels projectes i estudis que hem redactat recentment. Tots els informes de projectes redactats queden disponibles a l'apartat de redacció de projectes del nostre web.


Naturalea

Projecte executiu de millora ambiental del sobreeixidor d’un col·lector unitari al Ripoll a l’entorn de Sant Vicenç de Jonqueres. Sabadell.

Es tracta d'una de les primeres obres fetes a Europa amb l'objecte de tractar les aigües contaminades del primer escorrentiu basat en sistemes naturals. Aquests sistemes reduiran la càrrega contaminant de l'aigua del primer rentat que s'aboca al riu quan el sobreeixidor s'activa.
L’àmbit de projecte ocupa una àrea aproximada de 2ha que engloba tant la llera del riu com les zones de la primera terrassa del marge dret on s'ha creat aquest sistema aprofitant antics traçats dels braços del riu. S'han eliminat totes les al·lòctones invasores de l'àmbit, s'ha millorat la geomorfologia, s'han creat condicions per la bioremediació i s'ha restaurat amb vegetació autòctona.

Veure l'informe

Projecte de millora de la sortida d’aigua depurada de l’EDAR de Centelles.

És sabut que les característiques químiques de l'aigua de les sortides de l'EDAR, tot i complir amb la legislació vigent, no són les mateixes que les aigües naturals del riu afluent. Gràcies a diversos estudis que s'han dut a terme per analitzar el potencial purificador de les plantes s'ha demostrat que aquests i els biòtops que creen tenen la capacitat de reduir grans concentracions d'amoni, nitrogen, fòsfor i sobretot de patògens i fàrmacs, elements, aquests darrers, difícils d'eliminar amb els tractaments actuals de les plantes depuradores. Amb aquest projecte es crea un canal i bassa bioremediadors que permeten millorar la qualitat de l'aigua abocada al riu Congost, a la vegada que creen un espai de biodiversitat i qualitat paisatgística dins la depuradora de Centelles.
 

Veure l'informe


Naturalea

Naturalea

Restauració fluvial dels rius Mèder i Gurri. Vic.

Els rius Mèder i Gurri al seu pas per Vic han estat fortament modificats, bona prova són les nombroses infraestructures transversals i longitudinals que afecten directament o indirectament les característiques hidromorfològiques i ecològiques del riu. El projecte forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU i té com a objectius millorar la connectivitat longitudinal eliminant o adaptant estructures transversals, millorar les condicions hidromorfològiques, recuperar la vegetació de ribera, millorar la qualitat de l'aigua i reduir el risc d'inundació.

Veure l'informe

Foto

Recerca

Participem en diversos projectes de recerca amb resultats aplicables als nostres àmbits de treball, ampliant i afinant les eines per a restaurar i conservar els espais naturals i naturalitzar els espais urbans.


Naturalea
 

Resum de projectes de recerca en els que participa Naturalea.

Naturalea està desenvolupant actualment 11 projectes de recerca, molts dels quals amb una relació directa amb la gestió i restauració del medi natural.
A continuació us deixem un resum de tots aquests projectes per tal d'informar del seu estat i dels seus objectius.
 

Veure l'informe

Foto

Documentació tècnica

Les fitxes tècniques, guies, informes o articles sobre la bioenginyeria del paisatge i altres tècniques de restauració estan disponibles a l'apartat de Documentació tècnica del nostre web.
Fruit dels treballs de recerca que estem fent i de l'avaluació dels resultats de les obres al llarg del temps, hem introduït algunes modificacions i hem actualitzat aquestes fitxes tècniques.


Naturalea

Gestió de Flotants i sòlids en suspensió

Les sortides de col·lectors quan entren en càrrega arrosseguen el material acumulat a les canonades i i alliberen aquests materials a la llera, sobretot tovalloletes. Es tracta d’un impacte que cal solucionar. 
Consisteix en sistemes senzills, importants per pal·liar aquest problema que per llei es obligació dels Ajuntaments de solucionar-ho. Necessita d’un manteniment de buidatge de les reixes. 

Veure la fitxa


NOTÍCIES

XI CONGRÉS AEIP

El proper mes d’octubre i sota el lema Bioenginyeria, una disciplina basada en la Natura, se celebrarà l’XI Congrés de l’Associació Espanyola d’Enginyeria del Paisatge en col·laboració amb la Federació Europea de Bioenginyeria del Paisatge.

En aquesta ocasió, el congrés tindrà lloc a Núria, al Pirineu Català, durant els dies 22 al 24 d’octubre.

Web
 

+Info


JORNADES INNOVALORS 2025

Sota el lema “Nous valors socials: reptes i propostes per a organitzacions orientades al bé comú”, les jornades INNOVALORS 2025 seran un espai de reflexió i debat sobre els valors que defineixen la nostra societat en un context de grans transformacions com ara la intel·ligència artificial.

12 de juny a Cornellà, al Citilab. Aquest esdeveniment final estarà obert al públic i inclourà la presentació de les conclusions de les taules rodones, així com una dinàmica de un joc de cartes seriós (relacionat amb la Matriu del Bé Comú)) i el llançament del nou curs per a Consultors EBC. A més a més, com a gran primicia comptarem amb una ponència magistral a càrrec de Christian Felber fundador de l’Economia del Bé Comú!
 

Web
 

+Info

 
 

Naturalea és una empresa especialitzada en el disseny i l’execució de sistemes per a la restauració i conservació d’espais naturals i la naturalització d’espais urbans prioritzant l’ús de les Solucions Basades en la Naturalesa (NBS). Pionera en l’aplicació de les tècniques de bioenginyeria del paisatge, amb una llarga experiència en el sector i amb més de mil obres executades i centenars de projectes redactats.

info@naturalea.eu   |   (+34) 937 301 632   |   naturalea.eu

Política de Privadesa - En compliment del Reglament General de Protecció de Dades (de 25 de Maig de 2016), podeu consultar tota la informació relativa a la política de privadesa en aquesta pàgina.

© 2025 naturalea.eu

Voleu donar-vos de baixa?   Feu clic a aquest enllaç

Naturalea